Satranç iki kişi arasında ve kare şeklinde bir satranç tahtası üzerinde oynanır.
Satranç tahtası beyaz (açık renk) ve siyah (koyu renk) eşit büyüklükte ve bir beyaz, bir siyah sıralanmış 64 kareden oluşur.
Satranç tahtası her oyuncunun sağına beyaz gelecek şekilde konulur. Her oyuncunun 16 taşı vardır: Bir Şah, bir Vezir, iki Kale, iki Fil, iki At ve sekiz piyon.
Oyunun amacı rakip şahı almak yani mat etmektir. Oyuna beyazlar başlar, fakat önce taşların nasıl hareket ettiğini görelim.
Taşların Hareketi
Satranç taşlarının her birinin ayrı hareketi vardır. Taşların hareket yönleri, gidebilecekleri kareler aşağıda boş satranç tahtasını temsil eden diyagramlarda ayrı ayrı gösterilmiştir.
ŞAH, bitişiğindeki karelere gidebilir.
KALE, yatay ve dikey olarak ilerler.
FİL, çapraz hareket eder. Filler oyun boyunca aynı renk karelerde
kalırlar.
VEZİR, dikey, yatay ve çapraz gider.
AT, L şeklinde bir hareketle üç kare sıçrama şeklinde gider. Taşların üzerinden atlayabilir.
PİYON, bulunduğu sütunda ileriye doğru bir kare hareket eder. Ancak başlangıç yerlerinde bulunan piyonlar istenirse iki kare ilerletilebilir.
Taş Alma
Taş alma, alınan taşın satranç tahtası dışına çıkarılması ve alan taşın onun yerine konulmasıdır. Bir taşın gidebileceği karelerde rakip bir taş varsa, onu alabilir. Taş alma zorunlu değildir. Taşlar, (at hariç) kendi taşlarının ve rakip taşların üzerinden atlamazlar.
Piyonlar çapraz olarak taş alır. Dikey olarak ilerlemekte olan piyon önündeki karenin sağ ve solundaki karelerde bulunan taşları alabilir.
Geçerken alma, piyonlara özgü bir taş alma şeklidir. Başlangıç yerinde bulunan bir piyon iki hamle ilerletildiğinde rakip piyonun taş alma alanından geçerse, rakip piyon bu piyonu, hemen yapmak şartıyla, alabilir. Geçerken alma, diyagramda c ve d sütunlarında gösterilmiştir c sütununda başlangıç yerinde bulunan piyon iki kare ilerletildiğinde d sütununda bulunan beyaz piyon onu alabilir ve ok işareti ile belirtilen kareye geçer. Beyaz, hamle sırası kendisine
geldiğinde geçerken alma hakkını kullanmazsa sonraki hamlelerde bunu yapamaz.
Piyonun Vezir Olması Son yatık sıraya ulaşan piyon, piyon olarak kalamaz, oyuncu onu kendi renginden şahtan başka bir taşa yükseltir. Bu şekilde bir oyuncu birden fazla vezire, ikiden fazla kaleye, ata ya da file sahip olabilir.
Rok
Rok yapma, şah ile kalelerden bir arasındaki bir harekettir, şahın tek hamlesi olarak kabul edilir ve şöyle yapılır. Şah, kalelerden birine doğru iki kare ilerletilir, kale de şahın üzerinden atlatılarak bitişiğindeki kareye konur. Rokun amacı, şahı rakip taşların saldırısından uzak bir yere gotürmek ve kaleyi oyuna sokmaktır.
Rok yapmak, aşağıda sayılan hallerde mümkün değildir:
a) Şah ya da kale ile daha önce hamle yapılmışsa,
b) Şahın bulunduğu, geçeceği ve gideceği kareler rakip taşların tehdidi altında bulunuyorsa,
c) Şah ile kale arasında bir taş varsa, Bir oyuncu rok yaparken önce kaleye dokunursa bu hareket hatalıdır, ancak rok geçerlidir; şah ve kaleye aynı zamanda dokunur ve rokun mümkün olmadığı anlaşılırsa, oyuncu şah ile hamle yapmak zorundadır. Bu durumda şahın kurala uygun bir hamlesi yoksa, yapılan hata geçersizdir.
Mat
Satrançta amaç şahı mat etmektir. Şah mat edilince oyun sona erer. Rakip şahın bulunduğu kareyi taşlarından biri ile tehdit eden oyuncu rakibini şah! diyerek uyarır. Şahı tehdit edilen oyuncu, şahın yerini değiştirmek, tehdit eden taşı almak ya da tehdidi yapan taş ile şah arasında kendi taşlarından birini getirmek zorundadır. Kısaca, şah tehdidi yapılacak ilk hamlede etkisiz hale getirilmelidir. Bu yapılamadığı takdirde şah mat olur ve oyun biter. Kendi şahını şah tehdidinden koruyan bir taş, rakip şahı şah ile tehdit edebilir.
Beraberlik Aşağıdaki hallerden birinin meydana gelmesi ile, oyun berabere sonuçlanmış sayılır:
1- Hamle sırası kendisinde olan oyuncu, şahı tehdit altında olmadığı halde, kurallara uygun hiç bir hamle yapamıyorsa, (Pat durumu)
2- Her iki oyuncu aralarında anlaşmışlarsa,
3- Oyunculardan biri, aynı durumun üç defa tekrarlandığını ileri sürmüşse,
4- Oyunculardan biri taş almadan ya da piyon hamlesi yapmadan arka arkaya en az 50 hamle oynandığını kanıtlamışsa, Turnuvalarda zaman sıkışması nedeniyle oyunlarını yazamamış olan bir oyuncu son iki maddeye dayanarak beraberlik isteğinde bulunamaz. Tutulan Taş Oynanır Hamle sırası kendisinde olan oyuncu taşlarından birine dokunursa onu oynamak, rakibin taşlarından birine dokunursa onu almak zorundadır. Eğer tutulan taş oynanamıyorsa ya da alınamıyorsa, bunun bir sonucu yoktur. Oyuncu tuttuğu taşı elinden bırakmadıkça onu herhangi bir kareye koyabilir. Taşları düzeltmek amacıyla tutmak isteyen oyuncu rakibine önceden düzeltiyorum diyerek haber vermelidir. Oyunların Yazılması Satrançta oyunların nasıl yazıldığını bilmek bazı yararlar sağlar: Turnuvalarda oyunların yazılması zorunludur. İlerlemek için kitap ve dergilerde yayınlanan bilgileri ve oyunları izlemek gerekir. Her oyuncu kendi oyunlarını zaman zaman inceleyerek hatalarını öğrenmelidir.
Oyunun kurallarını ve oynanışını öğrendiyseniz hemen başlayabilirsiniz!
çok güzel
çok güzel zeka oyunu bilgisayarla başa çıktım ve şah mat yaptım…
Çok güzel öğrendim artık rakiplerimi yenebiliyorum.
BERABERE KALDIM
bende sevdim bu siteyi
idare eder
hep yeniyorum bendeki şans kimsede yok
ben çok beğendim
güzel
Güzel güzel yenildim ama ins. Bidahakine yenicemmm 😀 asdfgfddsasdff
hep yeniyorum ama ben önceden de biliodum satrancı tam 6 yaşımda öğrendim
cok güzel hep rakiplerimi yeniyorm bnmle oynamak isteyen varmı?
bence mütiş bir oyun arkadaşımı 8 kez yendim
çok güzel bide ben zaten önceden biliyodum tam 4yaşımda öğrendim. Evde herkezi yeniyorum
çok güzel satranç oynama oynuyorum
satrançı oynamayı çok severim özelliklede şah ve veziri
satrancı çok severim annemi ögrendigim zaman ilk oynayışımda yendim emde 3 4 kez
satrancı çok severim pulların şeklinide çok ilginç yapmışlar
satranç çok ilginç oyun
satranç ta bazen iyim bazen değilim
satranç çok ilginç bir oyun şah vezir fil kale he birde rok kaleyle şahın yer değişmesiyle oluşur gerçekten çok ilginç bir oyun ben bazen oynayınca şaşırıyorum acaba nasıl oyunuyorum insan şaşıyor satranç em eğlenceli bir zeka oyunu ama ilginç özellikleri olan bir oyun satranç ama yensende seni rakibin zorlayarak yeniyorsun bazende yeniliyorsun****
satranç ta bazen 2.5 3 saatte bile bitebilen bir oyun satranç çok raslanmadığımız bir saat
cok guzel herkeze tafsıye ederım
ben çok beyendim
santraç oyununu çok güzel oynuyorum.(^^^)
n bu ne la
hiç bişey anlamadım
Benim usta bir arkadaşım var o beni çok iyi mat ediyor. Bu siteyi çok sevdim ellerinize sağlık. Şimdi kuralları daha iyi öğrendim teşekkürler 🙂
Benim usta bir arkadaşım var o beni çok iyi mat ediyor. Bu siteyi çok sevdim ellerinize sağlık. Şimdi kuralları daha iyi öğrendim teşekkürler :). Çok iyi yazmışsınız teşekkürler.
Emeğiniz için teşekkür ederim. Faydalı bir yazı.
Satranç konusunda ben de kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Teşekkürler
Güzel eğlenceli oyundur çok severim
her zaman tutulan en güzel oyunlardan biri olan santranç oyunu hakkında vermiş olduğunuz detaylı bilgiler için teşekkürler.
bu oyundan hiç anlamıyorum, eğlenceli bir oyuna benziyor ama öğrenmeye fırsatım olmdı
Yeni başladım satranç oynamaya; sabır ve özveri gerektiriyor.
öğrendiğim ilk masa üstü oyunlardan birisiydi. gerçekten o günden bugüne hep uğraş alanım olmuştur.
Merhabalar , özelliklerde çocuklarda beyin gelişimini artıran ve aynı zamanda güzel bir hobi olan satnaca olan desteğiniz nedeniyle teşekkürler.
Satranç hep merak ettiğim ama bir türlü zaman ayıramadığım bir zaka oyunu .
Artık sitenizden takip edeceğim . Elinize sağlık
Detaylı bir şekilde satranç eğitimi verilmiş. Oyuna yeni başlayanlar ilk başta anlamasalar bile gerçektekbilgi ve akıl isteyen bir oyun.
Satrançı ilkokul dönemlerimizde çok yoğun zevk alarak oynuyordum çocugun farklı alışkanlıklara yönelmesini engelliyor ailelerin bunu bilmesi gerekiyor.
Satranç oynamayı oğlumdan öğrendim, ona da okulda öğretmişler. Okullarda hobi klüpleri olmalı ve bu oyun mutlaka öğretilmeli.
strateji çok önemli.
Diyarbakır’da jeneratör işi yapıyorum. Vakit buldukça oğlumla oynuyorum
Satranç Küçüklükten Beri Ara Ara Yaptıgım Sporlardan Biridir Beyin Fonksiyonlarını iyi Çalıştırır Satranç Düşünmek Akıl Oyunları Gerçekten Güzel luyor
Eskiden küçük yaşlarda iken çok oynardık. Satranç oynamak tamamen bilgi ve IQ isteyen bir oyundur. Rakibinizin hamlelerini önceden tahmin ederek fark ettirmeden kazanmaya çalışmaktır.
Satranç zekayı geliştiren bir oyundur.Vezir ve Şah’a dikkat ettikten sonra sorun yaşamadan kazanabilirsiniz.
Çok güzel bir oyundur satranç bilinci arttırır ve savunmayı güçlendirir
satranç kralların oyunudur.. oynamayı bilmeyen mutlaka öğrenmeli bence..
Tan bi beyin fırtınası yapan oyun.Stratejiler kurallar saldırı taktiği harika bi oyun .Çok sevdiğim bi oyun.
Ah şu nostaljik oyunlar, insanın kafa dengi biriyle oturup saatlece oynaması geliyor.
Santranç her ne kadar zeka işi gibi gözüksede aslında biraz da ezber işidir.