19

Aralık
2012

Satranç Nasıl Oynanır?

Yazar: admin  |  Kategori: Satranç Dersleri, Satranç Genel  |  Yorum: 40  |  104.607 views

Satranç iki kişi arasında ve kare şeklinde bir satranç tahtası üzerinde oynanır.

Satranç tahtası beyaz (açık renk) ve siyah (koyu renk) eşit büyüklükte ve bir beyaz, bir siyah sıralanmış 64 kareden oluşur.

Satranç tahtası her oyuncunun sağına beyaz gelecek şekilde konulur. Her oyuncunun 16 taşı vardır: Bir Şah, bir Vezir, iki Kale, iki Fil, iki At ve sekiz piyon.

Oyunun amacı rakip şahı almak yani mat etmektir. Oyuna beyazlar başlar, fakat önce taşların nasıl hareket ettiğini görelim.

Taşların Hareketi

Satranç taşlarının her birinin ayrı hareketi vardır. Taşların hareket yönleri, gidebilecekleri kareler aşağıda boş satranç tahtasını temsil eden diyagramlarda ayrı ayrı gösterilmiştir.

satranc-tahtasi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ŞAH, bitişiğindeki karelere gidebilir.

KALE, yatay ve dikey olarak ilerler.

FİL, çapraz hareket eder. Filler oyun boyunca aynı renk karelerde
kalırlar.

VEZİR, dikey, yatay ve çapraz gider.

AT, L şeklinde bir hareketle üç kare sıçrama şeklinde gider. Taşların üzerinden atlayabilir.

PİYON, bulunduğu sütunda ileriye doğru bir kare hareket eder. Ancak başlangıç yerlerinde bulunan piyonlar istenirse iki kare ilerletilebilir.

Taş Alma

Taş alma, alınan taşın satranç tahtası dışına çıkarılması ve alan taşın onun yerine konulmasıdır. Bir taşın gidebileceği karelerde rakip bir taş varsa, onu alabilir. Taş alma zorunlu değildir. Taşlar, (at hariç) kendi taşlarının ve rakip taşların üzerinden atlamazlar.

Piyonlar çapraz olarak taş alır. Dikey olarak ilerlemekte olan piyon önündeki karenin sağ ve solundaki karelerde bulunan taşları alabilir.

Geçerken alma, piyonlara özgü bir taş alma şeklidir. Başlangıç yerinde bulunan bir piyon iki hamle ilerletildiğinde rakip piyonun taş alma alanından geçerse, rakip piyon bu piyonu, hemen yapmak şartıyla, alabilir. Geçerken alma, diyagramda c ve d sütunlarında gösterilmiştir c sütununda başlangıç yerinde bulunan piyon iki kare ilerletildiğinde d sütununda bulunan beyaz piyon onu alabilir ve ok işareti ile belirtilen kareye geçer. Beyaz, hamle sırası kendisine
geldiğinde geçerken alma hakkını kullanmazsa sonraki hamlelerde bunu yapamaz.

Piyonun Vezir Olması Son yatık sıraya ulaşan piyon, piyon olarak kalamaz, oyuncu onu kendi renginden şahtan başka bir taşa yükseltir. Bu şekilde bir oyuncu birden fazla vezire, ikiden fazla kaleye, ata ya da file sahip olabilir.

Rok

Rok yapma, şah ile kalelerden bir arasındaki bir harekettir, şahın tek hamlesi olarak kabul edilir ve şöyle yapılır. Şah, kalelerden birine doğru iki kare ilerletilir, kale de şahın üzerinden atlatılarak bitişiğindeki kareye konur. Rokun amacı, şahı rakip taşların saldırısından uzak bir yere gotürmek ve kaleyi oyuna sokmaktır.

Rok yapmak, aşağıda sayılan hallerde mümkün değildir:

a) Şah ya da kale ile daha önce hamle yapılmışsa,

b) Şahın bulunduğu, geçeceği ve gideceği kareler rakip taşların tehdidi altında bulunuyorsa,

c) Şah ile kale arasında bir taş varsa, Bir oyuncu rok yaparken önce kaleye dokunursa bu hareket hatalıdır, ancak rok geçerlidir; şah ve kaleye aynı zamanda dokunur ve rokun mümkün olmadığı anlaşılırsa, oyuncu şah ile hamle yapmak zorundadır. Bu durumda şahın kurala uygun bir hamlesi yoksa, yapılan hata geçersizdir.

Mat

Satrançta amaç şahı mat etmektir. Şah mat edilince oyun sona erer. Rakip şahın bulunduğu kareyi taşlarından biri ile tehdit eden oyuncu rakibini şah! diyerek uyarır. Şahı tehdit edilen oyuncu, şahın yerini değiştirmek, tehdit eden taşı almak ya da tehdidi yapan taş ile şah arasında kendi taşlarından birini getirmek zorundadır. Kısaca, şah tehdidi yapılacak ilk hamlede etkisiz hale getirilmelidir. Bu yapılamadığı takdirde şah mat olur ve oyun biter. Kendi şahını şah tehdidinden koruyan bir taş, rakip şahı şah ile tehdit edebilir.

Beraberlik Aşağıdaki hallerden birinin meydana gelmesi ile, oyun berabere sonuçlanmış sayılır:

1- Hamle sırası kendisinde olan oyuncu, şahı tehdit altında olmadığı halde, kurallara uygun hiç bir hamle yapamıyorsa, (Pat durumu)

2- Her iki oyuncu aralarında anlaşmışlarsa,

3- Oyunculardan biri, aynı durumun üç defa tekrarlandığını ileri sürmüşse,

4- Oyunculardan biri taş almadan ya da piyon hamlesi yapmadan arka arkaya en az 50 hamle oynandığını kanıtlamışsa, Turnuvalarda zaman sıkışması nedeniyle oyunlarını yazamamış olan bir oyuncu son iki maddeye dayanarak beraberlik isteğinde bulunamaz. Tutulan Taş Oynanır Hamle sırası kendisinde olan oyuncu taşlarından birine dokunursa onu oynamak, rakibin taşlarından birine dokunursa onu almak zorundadır. Eğer tutulan taş oynanamıyorsa ya da alınamıyorsa, bunun bir sonucu yoktur. Oyuncu tuttuğu taşı elinden bırakmadıkça onu herhangi bir kareye koyabilir. Taşları düzeltmek amacıyla tutmak isteyen oyuncu rakibine önceden düzeltiyorum diyerek haber vermelidir. Oyunların Yazılması Satrançta oyunların nasıl yazıldığını bilmek bazı yararlar sağlar: Turnuvalarda oyunların yazılması zorunludur. İlerlemek için kitap ve dergilerde yayınlanan bilgileri ve oyunları izlemek gerekir. Her oyuncu kendi oyunlarını zaman zaman inceleyerek hatalarını öğrenmelidir.

Oyunun kurallarını ve oynanışını öğrendiyseniz hemen başlayabilirsiniz!

satranc-oyunu





yorumlar:

40 Yorum Yapılmış!

    sergen

    Şub 03, 2013

    çok güzel

    Cevapla

    abdulbaki kuvvet

    May 05, 2013

    çok güzel zeka oyunu bilgisayarla başa çıktım ve şah mat yaptım…

    Cevapla

    Meryem OKTULMUŞ

    May 18, 2013

    Çok güzel öğrendim artık rakiplerimi yenebiliyorum.

    Cevapla

    GESESSŞ78PG

    Eki 09, 2013

    BERABERE KALDIM

    Cevapla

    meryem oktulmuş

    Eki 17, 2013

    bende sevdim bu siteyi

    Cevapla

    ozan özdemir

    Kas 08, 2013

    idare eder

    Cevapla

    mahmut kaya

    Mar 29, 2014

    hep yeniyorum bendeki şans kimsede yok

    Cevapla

    suzan şahin

    Nis 13, 2014

    ben çok beğendim

    Cevapla

    mehmet özkan

    Nis 27, 2014

    güzel

    Cevapla

    almina

    Tem 05, 2014

    Güzel güzel yenildim ama ins. Bidahakine yenicemmm 😀 asdfgfddsasdff

    Cevapla

    emrehan acar

    Ağu 11, 2014

    hep yeniyorum ama ben önceden de biliodum satrancı tam 6 yaşımda öğrendim

    Cevapla

    yiğit kaya

    Ağu 23, 2014

    cok güzel hep rakiplerimi yeniyorm bnmle oynamak isteyen varmı?

    Cevapla

    hamzabasaran

    Eki 11, 2014

    bence mütiş bir oyun arkadaşımı 8 kez yendim

    Cevapla

    muhammed emir yılmaz

    Ara 21, 2014

    çok güzel bide ben zaten önceden biliyodum tam 4yaşımda öğrendim. Evde herkezi yeniyorum

    Cevapla

    nisagül

    May 27, 2015

    çok güzel satranç oynama oynuyorum

    Cevapla

    caner çalışkan

    Ağu 19, 2015

    satrançı oynamayı çok severim özelliklede şah ve veziri

    Cevapla

    caner çalışkan

    Ağu 19, 2015

    satrancı çok severim annemi ögrendigim zaman ilk oynayışımda yendim emde 3 4 kez

    Cevapla

    caner çalışkan

    Ağu 19, 2015

    satrancı çok severim pulların şeklinide çok ilginç yapmışlar

    Cevapla

    caner çalışkan

    Ağu 19, 2015

    satranç çok ilginç oyun

    Cevapla

    caner çalışkan

    Ağu 19, 2015

    satranç ta bazen iyim bazen değilim
    satranç çok ilginç bir oyun şah vezir fil kale he birde rok kaleyle şahın yer değişmesiyle oluşur gerçekten çok ilginç bir oyun ben bazen oynayınca şaşırıyorum acaba nasıl oyunuyorum insan şaşıyor satranç em eğlenceli bir zeka oyunu ama ilginç özellikleri olan bir oyun satranç ama yensende seni rakibin zorlayarak yeniyorsun bazende yeniliyorsun****

    Cevapla

    caner çalışkan

    Ağu 19, 2015

    satranç ta bazen 2.5 3 saatte bile bitebilen bir oyun satranç çok raslanmadığımız bir saat

    Cevapla

    berk ozurk

    Kas 21, 2015

    cok guzel herkeze tafsıye ederım

    Cevapla

    enes

    Ara 07, 2016

    ben çok beyendim
    santraç oyununu çok güzel oynuyorum.(^^^)

    Cevapla

    yiğit

    Oca 06, 2018

    n bu ne la
    hiç bişey anlamadım

    Cevapla

    Selen Altunışık

    Oca 10, 2018

    Benim usta bir arkadaşım var o beni çok iyi mat ediyor. Bu siteyi çok sevdim ellerinize sağlık. Şimdi kuralları daha iyi öğrendim teşekkürler 🙂

    Cevapla

    Selen Altunışık

    Oca 10, 2018

    Benim usta bir arkadaşım var o beni çok iyi mat ediyor. Bu siteyi çok sevdim ellerinize sağlık. Şimdi kuralları daha iyi öğrendim teşekkürler :). Çok iyi yazmışsınız teşekkürler.

    Cevapla

    Okan

    Nis 19, 2020

    Emeğiniz için teşekkür ederim. Faydalı bir yazı.

    Cevapla

    Fatoş

    Nis 19, 2020

    Satranç konusunda ben de kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Teşekkürler

    Cevapla

    enes demir

    Nis 19, 2020

    Güzel eğlenceli oyundur çok severim

    Cevapla

    Yazılım Dizini

    Nis 21, 2020

    her zaman tutulan en güzel oyunlardan biri olan santranç oyunu hakkında vermiş olduğunuz detaylı bilgiler için teşekkürler.

    Cevapla

    yunus akın

    Nis 23, 2020

    bu oyundan hiç anlamıyorum, eğlenceli bir oyuna benziyor ama öğrenmeye fırsatım olmdı

    Cevapla

    emlakdeğerleri

    Nis 23, 2020

    Yeni başladım satranç oynamaya; sabır ve özveri gerektiriyor.

    Cevapla

    erkan

    Nis 23, 2020

    öğrendiğim ilk masa üstü oyunlardan birisiydi. gerçekten o günden bugüne hep uğraş alanım olmuştur.

    Cevapla

    BT Sözlük

    Nis 24, 2020

    Merhabalar , özelliklerde çocuklarda beyin gelişimini artıran ve aynı zamanda güzel bir hobi olan satnaca olan desteğiniz nedeniyle teşekkürler.

    Cevapla

      Rytre Blog

      May 03, 2020

      Satranç hep merak ettiğim ama bir türlü zaman ayıramadığım bir zaka oyunu .

      Artık sitenizden takip edeceğim . Elinize sağlık

      Cevapla

    En Güncel Medya

    May 16, 2020

    Detaylı bir şekilde satranç eğitimi verilmiş. Oyuna yeni başlayanlar ilk başta anlamasalar bile gerçektekbilgi ve akıl isteyen bir oyun.

    Cevapla

    edremit beyaz eşya servisi

    May 16, 2020

    Satrançı ilkokul dönemlerimizde çok yoğun zevk alarak oynuyordum çocugun farklı alışkanlıklara yönelmesini engelliyor ailelerin bunu bilmesi gerekiyor.

    Cevapla

    diyarbakır jeneratör

    May 17, 2020

    Satranç oynamayı oğlumdan öğrendim, ona da okulda öğretmişler. Okullarda hobi klüpleri olmalı ve bu oyun mutlaka öğretilmeli.
    strateji çok önemli.
    Diyarbakır’da jeneratör işi yapıyorum. Vakit buldukça oğlumla oynuyorum

    Cevapla

    Sohbet

    May 17, 2020

    Satranç Küçüklükten Beri Ara Ara Yaptıgım Sporlardan Biridir Beyin Fonksiyonlarını iyi Çalıştırır Satranç Düşünmek Akıl Oyunları Gerçekten Güzel luyor

    Cevapla

    Havalı El Aletleri

    May 17, 2020

    Eskiden küçük yaşlarda iken çok oynardık. Satranç oynamak tamamen bilgi ve IQ isteyen bir oyundur. Rakibinizin hamlelerini önceden tahmin ederek fark ettirmeden kazanmaya çalışmaktır.

    Cevapla

yorum yapmak ister misin?

2012 © Blog.Satrancoyunu.gen.tr - Tüm Hakları Saklıdır. Yazılar kaynak belirtilmeden kullanılamaz. - iletişim